skip to Main Content

Een andere behandeling die vaak wordt ingezet is het slikken van de pil.

De twee hormonen die in de pil zitten, oestrogeen en progestageen, zorgen er niet alleen voor dat er geen eisprong plaatsvindt, maar ook dat het baarmoederslijmvlies dunner wordt dan normaal. In de week dat je de pil niet slikt, de stopweek, hoeft er dan minder baarmoederslijmvlies te worden af gestoten. Dit betekent minder bloedverlies en dat je minder lang en hevig ongesteld bent.

Het gebruik van de pil als je endometriose hebt, zorgt er ook voor dat het slijmvlies in de endometriosehaarden in de buik minder wordt opgebouwd. Hierdoor zijn de bloedinkjes die in de buik ontstaan ook minder en milder. Dit is een verklaring waarom de ongesteldheid in de pilvrije week veel minder vervelend is dan wanneer je niet de pil gebruikt en ongesteld wordt.

Belangrijk om te weten is dat iedere keer dat je ongesteld bent, de endometriose zich op die momenten uit kan breiden. Daarom is het verstandig zo weinig mogelijk ongesteld te worden. Het doorgebruiken van de pil, zonder stopweek, dus bv 3 strips achterelkaar, of zolang als je niet vloeit, is nog beter. Op deze manier is de kans groot dat je klachten af zullen nemen.

Het achter elkaar doorslikken van de pil zonder steeds een stopweek in te lassen kan geen kwaad.

Soms kan bij het doorslikken van de pil tussentijds wel wat bloedverlies ontstaan. Dit heet een doorbraakbloeding.
Je lichaam geeft dan aan dat het baarmoederslijmvlies dat langzaam is opgebouwd er dan toch echt uit moet.

Mocht de pil geen verbetering geven, komen de pijnklachten weer terug, ontstaan er telkens weer doorbraakbloedingen en schakel je daarom weer over op een andere pil, wacht dan niet langer en laat je verwijzen naar een gynaecoloog of een endometriosecentrum. Dan wordt het tijd om een definitieve diagnose te stellen met behulp van een diagnostische laparoscopie, een kijkbuis onderzoek.

Back To Top
X