Endometriose is een chronische ziekte die zich afspeelt rondom je baarmoeder, waarbij een soortgelijk weefsel als het baarmoederslijmvlies zich aan de buitenkant van de baarmoeder bevindt.

Normaal gesproken wordt de baarmoeder, in de weken tussen je ongesteldheden in, telkens weer opnieuw bekleed met het baarmoederslijmvlies. Dit heet het endometrium. Dit wordt maandelijks afgestoten en komt met wat bloed naar buiten als je ongesteld bent.

Bij endometriose groeit er naast het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder, dus ook een soortgelijk slijmvlies buiten de baarmoeder. Deze plekjes noemen we endometriosehaarden.

Dit slijmvlies kan zich vastzetten

  • op het buikvlies;
  • in de darmwand;
  • tussen de baarmoeder en de endeldarm;
  • tussen de baarmoeder en de blaas;
  • op of in de eierstokken en
  • op of in de baarmoeder.

Wanneer je ongesteld bent, wordt ook dat slijmvlies afgestoten. Het bloedt dan mee, maar het kan alleen niet ‘naar buiten’. Dit bloed prikkelt de binnenkant van de buik, het buikvlies, en zorgt voor de pijn. Dit komt waarschijnlijk door een ontstekingsreactie en zwelling die volgt én die nodig is om dit alles weer op te ruimen.

Meiden en vrouwen met endometriose lukt het niet om alles op te ruimen: de plekjes slijmvlies blijven in je buikholte achter. Deze endometriosehaarden kunnen in de loop van de tijd groeien (ingroeien). Ook kunnen er op andere plaatsen meer van deze endometriosehaarden ontstaan, waardoor je steeds meer klachten en problemen kunt krijgen.

Op het moment dat er klachten en problemen ontstaan is het belangrijk dat er naar de huisarts en/of medisch specialist wordt gegaan om dit verder te laten onderzoeken.