skip to Main Content

Endometriose is geen besmettelijke ziekte en niet levensbedreigend. Toch is het wél een vervelende, chronische aandoening waardoor je je goed beroerd kunt voelen. Dat het chronisch is betekent dat het niet over gaat. Helaas kun je er niets tegen doen om het te voorkomen. Je hebt het of je hebt het niet. Met hormoonbehandelingen (bijvoorbeeld met de pil) kun je het rustig krijgen, soms moet het operatief weggehaald worden

Een heleboel vrouwen hebben in de buikholte een of enkele oude endometriosehaarden. Dat zijn littekens van plekjes slijmvlies die waarschijnlijk enkele maanden of jaren actief zijn geweest. Maar die het lichaam uiteindelijk helemaal heeft opgeruimd. Hiervan zijn alleen de littekentjes nog te zien.

Als het lichaam niet in staat is om endometriosehaarden op te ruimen, worden die in de loop van de tijd groter. Ze kunnen zorgen voor vergroeiingen, schade aan organen en verklevingen. Dat is uiteraard wel ernstig en vervelend.

Later als je graag kinderen wilt, kan de schade die de endometriose heeft aangericht ervoor zorgen dat je moeilijk of zelfs helemaal niet zwanger kunt worden. Gelukkig is dat niet in alle gevallen zo. Op tijd onderzoek en behandeling om de verdere groei van de ziekte te voorkomen en de schade te beperken is de tactiek die je moet volgen.

Afhankelijk van hoe erg de endometriose in jouw lijf aanwezig is, kan het ook je dagelijks leven beïnvloeden. Hierover lees je meer bij Endometriose en jij.

Back To Top
X