skip to Main Content

1. Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte in en rondom je baarmoeder. Hierbij groeit het baarmoederslijmvlies niet alleen in je baarmoeder, maar ook op plekken daar buiten zoals op het buikvlies of op andere organen. Op het moment dat je ongesteld bent bloedt dit slijmvlies mee, maar kan het je lichaam niet verlaten. Dit prikkelt je buikvlies en kan zorgen voor hevige pijn en mogelijk verklevingen van organen.

2. Hoe groot is de kans op endometriose?

1 op de 8 vrouwen heeft Endometriose. Dit betekent dat endometriose heel vaak voorkomt.
Het is geen ziekte die je ergens op kan lopen.

Je hebt het of je hebt het niet, maar zodra een meisje ongesteld wordt bestaat er een kans dat er zich endometriose ontwikkeld. Klachten moeten dan ook zeker bij jonge meiden al serieus genomen worden.

3. Is endometriose te genezen?

Endometriose is een chronische ziekte die helaas niet te genezen is. Het is geen dodelijke of besmettelijke ziekte, maar het kan weel veel invloed hebben op je dagelijks leven wanneer het niet op tijd wordt ontdekt.

Belangrijk is dus om bij klachten een afspraak te maken met de huisarts. Deze kan je dan doorverwijzen naar een gynaecoloog om zo de juiste behandeling te krijgen die ervoor kunnen zorgen dat je klachten minder worden.

4. Wat zijn de meest voorkomende klachten die horen bij endometriose?

Er zijn meerdere klachten, waaraan je endometriose kan herkennen. Ze komen vaak voor bij endometriose, maar het hoeft niet altijd te betekenen dat je endometriose hebt, er kan ook iets anders aan de hand zijn.

De meest voorkomende verschijnselen van endometriose zijn:

  • Hevige buikpijn voor, tijdens/ na de ongesteldheid
  • Pijn bij het naar de wc gaan
  • Moe en futloos voelen

5. Iedere maand moet ik mij een paar dagen ziekmelden van school, werk of bij vrienden. Is het verstandig om hiervoor eens naar de huisarts te gaan?

Ja!

Als je iedere maand een paar dagen thuis moet blijven doordat je hevige klachten hebt waardoor je niet meer normaal kunt functioneren, dan is het zeker goed om eens naar de huisarts te gaan. Of dit nu door endometriose komt of door iets anders, het is belangrijk om dit door een arts te laten onderzoeken.

6. Wanneer is het verstandig om eens naar de huisarts te gaan?

De één ervaart veel klachten en de ander weer een stuk minder. Het is dus lastig om concreet aan te geven wanneer je het beste naar de huisarts kunt gaan. Voor iedereen is dit anders, maar wel zou je de klachten bij kunnen houden.

Op het moment dat je merkt dat bepaalde klachten steeds opnieuw terugkomen, in bijvoorbeeld een periode van 3 aaneengesloten maanden, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
Wacht er in ieder geval niet te lang mee, hoe eerder je er bij bent hoe beter.

7. Ik heb endometriose, maar op school/ op het werk/ thuis en/of vrienden hebben weinig begrip. Ze denken dat ik me aanstel, omdat er aan mij eigenlijk niet te zien is dat ik chronisch ziek ben. Wat kan ik doen?

Dit is een ervaring die we helaas heel vaak horen onder jonge meiden en vrouwen met endometriose.

Allereerst, twijfel niet aan jezelf. Je hebt endometriose en jij weet het beste hoe het zit en wat het betekent. Spanning en stress zijn niet goed voor de endometriose, dus probeer dit vooral te vermijden.

Om je omgeving uit te kunnen leggen wat endometriose is en wat het met je doet, kun je meerdere dingen doen:

  • Je verhaal op papier zetten en hen het laten lezen, zo hoef je het maar 1 keer te vertellen en kunnen zij het rustig doorlezen.
  • Een verklaring vragen aan de huisarts of gynaecoloog (met name voor werk en school belangrijk) waarin hij/ zij bevestigd wat endometriose is en wat het betekend voor je dagelijks leven
  • Mensen uitnodigen de website van de Endometriose Stichting te bezoeken
  • Familie en vrienden uitnodigen om mee te gaan naar de Landelijke Endometriose Dag of de Endolounges die door het land worden georganiseerd.
Back To Top
X