skip to Main Content

GnrH-agonisten zijn medicijnen die je kunstmatig in de overgang brengen.
Hierdoor wordt je menstruatiecyclus stilgelegd.
Als je jonger bent dan 20-22 jaar, worden deze zware medicijnen (injecties) alléén voorgeschreven als er met zekerheid is vastgesteld dat je endometriose hebt.

Het voordeel van de GnrH-agonisten, zoals Zoladex, Lucrin en Decapeptyl, is dat je niet meer ongesteld wordt en daardoor ook de ontwikkeling van de endometriose wordt tegengegaan. Je zult daardoor ook minder klachten van de endometriose hebben.

Helaas komt het wel vaak voor dat deze medicijnen klachten veroorzaken die bij de overgang horen zoals opvliegers. Deze klachten zijn het gevolg van het feit dat je eierstokken volledig stilgelegd zijn en geen vrouwelijke (oestrogene) hormonen meer produceren. Omdat het toch vervelend kan zijn en de ontwikkeling van je botten afhankelijk is van oestrogene hormonen, wordt ook een extra behandeling naast de injecties ingezet. Naast de GnRH-agonist wordt dan meestal een medicijn met een progestageen hormoon gegeven.

Als je je met deze combinatie, de GnrH-agonist plus progestageen hormoon, goed voelt kun je hiermee jaren doorgaan. Vaak wordt er na een tijd opnieuw geprobeerd om weer op de pil terug te stappen. Als het daarmee weer goed gaat is dat uitstekend, als dat niet zo is dan kun je weer verder met de injecties.

Back To Top
X