skip to Main Content

Een gynaecoloog is een arts die zich bezighoudt met het onderzoeken, vaststellen en behandelen van vrouwenziekten.

Wanneer je voor het eerst bij de gynaecoloog op bezoek komt zal je, net als bij de huisarts, ook hier eerst weer een gesprek hebben.

Omdat de huisarts je heeft doorverwezen, weet de gynaecoloog vaak al wel een beetje wat je klachten zijn. Toch vindt de gynaecoloog het ook belangrijk om zelf nog een keer jouw verhaal te horen. Doe dit vooral en neem eventueel de informatie die je aan de huisarts hebt gegeven (bijgehouden klachten, zelftest) mee.

Als de gynaecoloog na het horen van je verhaal het nodig vindt, zullen er verdere onderzoeken worden gedaan.

De meest voorkomende onderzoeken die in eerste instantie gedaan worden zijn de MRI-scan en een inwendige echo. Het is wel belangrijk om hierbij te vermelden, dat het ook een beetje afhangt van je leeftijd of de arts deze onderzoeken al bij je wilt doen.

MRI is een afkorting voor Magnetic Resonance Imaging. Dit betekent dat er door middel van magnetische trillingen afbeeldingen gemaakt kunnen worden van de organen in je lijf.

Een MRI wordt met een heel groot scan apparaat gemaakt. Het is te vergelijken met een grote tunnel.

Om er achter te komen of je endometriose hebt, kan het dus zo zijn dat er een MRI scan gemaakt wordt. Hierbij lig je op een bed die door de verpleging het scanapparaat in wordt geschoven. Als de scan wordt gemaakt hoor je een trillend geluid. Dat is dan de scan die om je heen draait om afbeeldingen te maken van je organen.

De resultaten van de scan zullen naar de gynaecoloog worden gestuurd. Hij of zij zal de afbeeldingen bestuderen en vervolgens de uitslagen met je bespreken.

Een inwendige echo wordt ook door veel gynaecologen gedaan om te onderzoeken of je endometriose hebt. Bij een inwendige echo wordt er een speciaal echoapparaat via de vagina naar binnen gebracht. Dit klinkt akeliger dan het is en duurt vaak niet lang.

De arts zal dan naar je baarmoeder, eileiders en eierstokken kijken. Ook hierbij worden er beelden vastgelegd die de gynaecoloog na het onderzoek zal bestuderen. De resultaten worden met je besproken.

Een ander onderzoek dat gedaan wordt om vast te stellen of je endometriose hebt is de Laparoscopie.

Laparoscopie betekent kijkoperatie. Hierbij maakt de arts een klein gaatje in je buik, zodat hier een klein cameraatje langs kan om de binnenkant van je buik te kunnen bekijken.

Omdat dit eigenlijk al meer een operatie is en vaak pas in op een veel later moment gedaan wordt, zal hier in het menu onder het kopje behandelingen verder op worden ingaan.

Back To Top
X