skip to Main Content

Een behandeling die heftiger is, is een kijkbuis operatie. Dit heet in de medische wereld een laparoscopie. Deze operatie wordt bij jongeren meestal pas uitgevoerd als blijkt dat een behandeling met de pil of pijnstillers niet of nauwelijks helpt.

Een laparoscopie is een ingreep waarbij de arts met een camera, de laparoscoop, in de buikholte kijkt. Hierbij ben je volledig onder narcose. De laparoscopie kan gebruikt worden om vast te stellen wat er aan de hand is. Er wordt dan een diagnose gesteld. Dit heet dan een diagnostische laparoscopie.

Naast dat er bij een laparoscopie in de buik wordt gekeken, kan er bij een laparoscopie ook een inwendig onderzoek gedaan worden. Dit wordt dan gedaan om te weten te komen hoe het weefsel in het kleine bekken aanvoelt. Endometriosehaarden en vergroeiingen kunnen zo ook al ontdekt worden. Soms zijn die namelijk bij alleen het kijken in de buik niet te zien!

Het kan ook zo zijn dat de arts een aantal kleine sneetjes in de buikwand maakt om de endometriose te opereren, de operatieve of therapeutische laparoscopie. Hiervoor worden twee tot vier kleine sneetjes in de buik gemaakt. Via deze gaatjes en met behulp van de camera kan de arts bijvoorbeeld verklevingen en cysten weghalen en endometriosehaarden verwijderen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo kan de arts de endometriose wegsnijden (excisie), wegbranden (diathermie) of weg laseren.

kijkbuis

Ook al zijn de endometriosehaarden nauwkeurig verwijderd, er kunnen nog verschillende zijn die te klein zijn om te worden gezien en dus achterblijven. Uit ervaring van andere jonge meiden met endometriose is gebleken dat endometriose operaties vaak niet volledig zijn geweest. Zonder hormonale behandeling kwamen de klachten bij hen snel weer terug.
Het is daarom aan te raden om na een laparoscopie blijvend hormonaal behandeld te worden zodat je niet of nauwelijks nog ongesteld wordt. Op deze manier kan er voor gezorgd worden dat je geen nieuwe endometriose meer krijgt. Echt fijn is dit natuurlijk niet, maar het kan je wel helpen minder klachten te hebben en weer een ‘normaler’ leven te leiden.

Blijf wéll onder controle van een gynaecoloog of endometriosecentrum, zodat er in de gaten kan worden gehouden hoe je klachten zich ontwikkelen. Soms moet er na enige tijd weer een laparoscopie gebeuren als je een periode van geen of mildere medicijnen hebt ingelast. Uiteraard zit je hier niet op te wachten, maar dit is altijd nog beter dan na een tijd ernstige endometriose te hebben ontwikkeld.

Jonge vrouwen hebben meestal alleen nog maar enkele endometriosehaarden en geen of amper verklevingen of cystes. Als je na een beperkt aantal menstruaties al endometriosehaarden hebt gekregen met alle klachten die daarbij horen, dan is de kans groot dat het ernstige vormen aanneemt als je veel vaker ongesteld wordt. Een paar endometriosehaarden op jonge leeftijd is daarom al ernstig en iets om serieus te nemen. Belangrijk is hier is dat je goed naar je lichaam luister en op tijd aan de bel trekt om zo erger te kunnen voorkomen.

Na een alleen diagnostische of licht therapeutische laparoscopie ben je na een paar dagen weer opgeknapt. Bij ingewikkeldere operaties kan het wat langer duren. De gynaecoloog of verpleegkundige kan je hierover verder informeren.

Back To Top
X