Men-struatie challenge RTL-Latenight

Men-struatie challenge RTL-Latenight

Op 7 december 2016 was de bedenker van de men-struatie challenge en de schrijver van het boek menstruatie, de grote ontkenning te gast bij RTL-Latenight. Na de uitzending onderging ook presentator Humberto Tan de challenge aan. Wij deelden net als velen dit bericht en ontvingen gemengde reactie. Gemende gevoelens hadden we zelf ook. Wij hebben RTL-Latenight onze zorgen overgebracht. Deze willen wij graag met jullie delen.

Bergen op Zoom, 08 december ’16

Betreft: Menstruatie is een challenge voor 1 op de 8 vrouwen met endometriose!

Beste redactie van RTL Late Night, beste heer Tan,

Allereerst complimenten dat u tijdens de uitzending van 7 december 2016, samen met de bedenker van de Men-struation Challenge, aandacht hebt willen besteden aan menstruatiepijn. Hopelijk gaat het nu weer goed met de heer Tan. Dankzij uw sportiviteit heeft u een fractie van de pijn gevoeld die vrouwen met endometriose in sommige gevallen 24/7 voelen. Er zullen nu zeker mensen zijn die dankzij u wél geloven dat je hier maandelijks veel last van kunt hebben.

Echter, op de manier zoals menstruatiepijn in uw programma werd gepresenteerd, wordt een veronderstelling gemaakt dat ‘pijn’ in die mate tijdens een menstruatie ‘normaal’ zou zijn. Menstruatie mag vervelend zijn en is niet de meest aangename periode van de maand, maar meer dan dat mag het niet zijn. Er werd dan ook zeer gemengd gereageerd op het filmpje van Men-struation toen wij deze op 4 december jl. op onze FB pagina deelden. Zeer begrijpelijk, want wij zijn als stichting nadrukkelijk bezig om duidelijk te maken dat hevige menstruatie pijn niet normaal is. Als je niet normaal kunt functioneren en/of daar pijnmedicatie voor moet innemen tijdens je menstruatie is er iets aan de hand en verdere specialistische zorg nodig.

Endometriose is een veel voorkomende chronische en levensbepalende ziekte. Het komt net zo vaak voor als o.a. diabetes en borstkanker. Bij endometriose groeit weefsel, dat lijkt op baarmoederslijmvlies, buiten de baarmoederholte. Dit weefsel zit dan op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik. Het groeit daar, het kan ingroeien en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten. Hierdoor kunnen organen minder goed of zelfs heel slecht gaan functioneren. Vruchtbaarheidsproblemen en verklevingen komen door endometriose helaas vaak voor.

1 op de 8 vrouwen lijdt aan deze ziekte. Toch hebben veel mensen er nog nooit van gehoord. Laat staan dat zij het op een normale manier kunnen uitspreken zonder daarbij de tong te breken. Uw programma zou voor ons een uitgelezen kans zijn om in 1 keer Endometriose op de kaart te zetten, waarbij u de eerste zult zijn die dit onderwerp op TV bespreekbaar maakt.

Wij nodigen u uit een bezoek te brengen aan onze websites www.ongewoonongesteld.nl én www.endometriose.nl, om zo meer te weten te komen over de mogelijke oorzaak achter hevige menstruatiepijn.

Nóg mooier zou het zijn als wij tijdens de endometriose awareness maand in maart 2017 bij u aan tafel ons verhaal mogen doen. Wij hebben een team van ervaringsdeskundigen en artsen die u hier graag meer over komen vertellen.

Graag ontvangen wij uw reactie en veel succes met RTL Latenight!

Met vriendelijke groet,

Bianca De Bie

Voorzitter/projectleider

Endometriose Stichting

Coby Maasbach

Coördinator Endolounge gastvrouwen

Jonna Rijpaard

Coördinator Jongerenproject