skip to Main Content

Bij volwassen vrouwen kan een spiraaltje (de Mirena) in de baarmoeder worden geplaatst. Dit is een staafje dat voor langere tijd kan blijven zitten en in de baarmoeder het hormoon progestageen afgeeft. Het effect van dit hormoon is heel plaatselijk. Er groeit namelijk geen baarmoederslijmvlies meer en waar niks groeit, hoeft er ook niets te worden afgestoten. Je wordt dus niet meer ongesteld.

Van het hormoon dat het spiraaltje afgeeft komt weinig in het bloed terecht. Je hebt daardoor weinig last van de hormonen en je eierstokken gewoon kunnen blijven functioneren. Dit lijkt gunstig, maar je eigen hormonen die door de eierstokken worden aangemaakt, zorgen bij een spiraaltje voor stimulatie van bestaande endometriose. Dit kan dus een probleem opleveren.

Er is nog een ander ongunstig effect van het spiraaltje. Het kan namelijk zo zijn dat de eerste drie tot vier maanden na het plaatsen van het spiraaltje er onregelmatig bloedverlies ontstaat. Ook dit kan er voor zorgen dat de endometriose zich verder ontwikkeld. Het onregelmatige bloedverlies wordt uiteindelijk minder, of stopt zelfs. Het hoort te stoppen !!!

Heb je op jonge leeftijd al endometriose dan is een spiraaltje ongeschikt.

Back To Top
X