skip to Main Content

.

Als je rond je 16e nog niet ongesteld bent, dan spreken we van ‘amenorroe’ . Dit is een moeilijk woord voor niet ongesteld worden. Men noemt het zo wanneer je tussen je 11e en 16e nog niet ongesteld bent. Of als je ongesteld bent geweest en dan weer 6 maanden niet. Hier kunnen een aantal redenen voor zijn.

Om ongesteld te kunnen zijn, moet je puberteit begonnen zijn. Daarbij moeten je hersenen hormonen sturen naar de eierstokken en de baarmoeder (de voortplantingsorganen). Deze hormonen zorgen ervoor dat de baarmoeder een slijmvlieslaag (endometrium) opbouwt en dat de eierstokken een eicel loslaten (de eisprong=ovulatie). Dit heb je kunnen lezen in “Wat is ongesteld zijn“. Stress, wisseling in gewicht (dikker worden of veel afvallen) en andere ziekten kunnen deze hormonen beïnvloeden.

Soms zijn de eierstokken niet in staat om hormonen aan te maken door een erfelijke oorzaak, het is dus belangrijk om dit te laten controleren bij je huisarts of gynaecoloog.

De dokter zal beginnen met een onderzoek naar je algehele gezondheid. Om je hierop voor te bereiden kun je vast een lijst bijhouden van hoe je je voelt, of je regelmatig dezelfde klachten hebt. Wat er verder tijdens een onderzoek gebeurt en wat er onderzocht gaat worden kun je lezen op degynaecoloog.nl

Back To Top
X