skip to Main Content

.

1. Iedere maand moet ik mij een paar dagen ziek melden van school, werk of bij vrienden. Is het verstandig om hiervoor eens naar de huisarts te gaan?

Ja!

Als je iedere maand een paar dagen thuis moet blijven als je ongesteld bent, en je niet meer normaal kunt functioneren, dan is het zeker goed om naar de huisarts te gaan. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, lees hier meer over bij aandoeningen.

2. Wanneer is het verstandig om eens naar de huisarts te gaan?

De één ervaart veel klachten en de ander weer een stuk minder. Het is dus lastig om concreet aan te geven wanneer je het beste naar de huisarts kunt gaan. Voor iedereen is dit anders, maar wel zou je de klachten bij kunnen houden.

Op het moment dat je merkt dat bepaalde klachten steeds opnieuw terugkomen, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Wacht er in ieder geval niet te lang mee, hoe eerder je er bij bent hoe beter.

3. Als ik ongesteld ben heb ik het gevoel alsof ik leegloop. Zodra ik beweeg, opsta van een stoel of ga lopen heb ik het gevoel alsof ik in mijn broek plas. Is dat normaal?

Dat gevoel kan inderdaad heel vervelend zijn. Als je dat maar een enkele keer hebt is er niets aan de hand. Als je dat iedere keer of meerdere keren per dag hebt, zou er wel iets aan de hand kunnen zijn. Bedenk eens hoe vaak je je maandverband of tampon moet wisselen? Welke maat maandverband of tampon gebruik je, en is dat dan voldoende? Dit kan zeker ook verstandig zijn om met je huisarts te bespreken.

4. Ik heb menstruatieklachten, maar op school/ op het werk/ thuis en/of vrienden hebben weinig begrip. Ze denken dat ik me aanstel, omdat er aan mij eigenlijk niets te zien is. Wat kan ik doen?

Dit is een ervaring die we helaas heel vaak horen onder jongeren met een aandoening die je niet ziet. Allereerst, twijfel niet aan jezelf. Als jij weet wat de oorzaak van je klachten is, is dat het belangrijkst. Je kunt je vrienden, collega’s misschien eens op deze site wijzen. Als zij zich er meer in verdiepen snappen ze je misschien beter. Spanning en stress zijn niet goed voor je, dus probeer dit vooral te vermijden.

Back To Top
X