skip to Main Content

.

Als je als meisje in de puberteit komt, word je op een gegeven moment iedere maand ongesteld. Tussen die ongesteldheden door gebeurt er van alles in je buik:

  • In de eerste helft van de maand groeit er een eiblaasje in een van de twee eierstokken. Dit produceert hormonen waardoor in de baarmoeder een laagje weefsel wordt opgebouwd, dit wordt baarmoederslijmvlies (endometrium) genoemd.
  • Op de helft van de maand komt het rijpe eitje vrij, doordat het eiblaasje open springt: de eisprong. Als het eitje vrijkomt, zou het bevrucht kunnen worden door een spermacel. Als het eitje bevrucht wordt rolt het via een eileider naar de baarmoederholte. Daar heeft de baarmoeder een nestje gebouwd van 5mm dik baarmoederslijmvlies. Hier kan het eitje zich dan in gaan nestelen. Als het bevruchte eitje blijft zitten, ben je zwanger.

Een menselijke eicel is slechts 0,1 mm groot, die zie je dus niet met het blote oog.

Als het eitje niet wordt bevrucht verdwijnt het. Twee weken later laat het baarmoederslijmvlies los en komt het in stukjes en brokjes met wat bloed naar buiten: dan ben je ongesteld.

Hoe lang je ongesteld bent, hoeveel bloed je verliest en hoeveel last je hebt van het ongesteld zijn is voor iedere vrouw anders.

Back To Top
X