skip to Main Content

.

Endometriose is geen besmettelijke ziekte en niet levensbedreigend. Toch is het wél een vervelende, chronische aandoening waardoor je je goed beroerd kunt voelen. Dat het chronisch is betekent dat het niet over gaat. Helaas kun je er niets tegen doen om het te voorkomen. Je hebt het of je hebt het niet. Met hormoonbehandelingen (bijvoorbeeld met de pil) kun je het rustig krijgen, soms moet het operatief weggehaald worden

Als het lichaam niet in staat is om endometrioseweefsel op te ruimen, worden die in de loop van de tijd groter. Ze kunnen zorgen voor vergroeiingen, schade aan organen en verklevingen. Dat is uiteraard wel ernstig en vervelend.

Later als je graag kinderen wilt, kan de schade die de endometriose heeft aangericht ervoor zorgen dat je moeilijk of zelfs helemaal niet zwanger kunt worden. Gelukkig is dat niet in alle gevallen zo. Op tijd onderzoek en behandeling om de verdere groei van de ziekte te voorkomen en de schade te beperken is belangrijk. Een tijdige diagnose via huisarts en gynaecoloog zijn dan ook zeker gewenst.

Back To Top
X