skip to Main Content

.

Je kunt een onregelmatige cyclus  hebben. Als je pas ongesteld bent, gebeurt dit wel vaker. Je lijf heeft even nodig om regelmaat te vinden. Als je na een paar jaar nog steeds langere periodes niet ongesteld wordt, veel bloedverlies hebt of soms 2 keer per maand ongesteld bent, dan is het verstandig dit met je huisarts te bespreken.
Maar wat is dan regelmatig zul je denken. Kijk  nog eens bij “Wat is ongesteld zijn?“. Een regelmatige of normale menstruatie krijg je iedere 3 tot 5 weken. Dit bereken je door van de EERSTE dag van de ene menstruatie tot de EERSTE dag van de volgende  menstruatie te tellen.
Cyclus

Als je ongesteld wordt hoort dit 5 tot 7 dagen te duren. Aan het begin van je ongesteldheid kan het bloedverlies meer zijn. Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle (normale maat) maandverbanden of tampons per dag hebt.

Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken. Er zijn goede apps voor je telefoon die je kunnen helpen om je cyclus bij te houden. Zoek maar eens in je app store op menstruatie!

Er moet van alles gebeuren in je lichaam om een ongesteldheid iedere maand te laten optreden. Je hersenen moeten een opdracht sturen naar je eierstokken om hormonen te maken om ongesteld te worden. Als je voor het eerst ongesteldheid wordt, kan het zijn dat deze opdrachten niet helemaal goed gaan. Het kan wel 2 jaar duren voor dat de hersenen en de eierstok goed genoeg samenwerken om een ‘regelmatige’ cyclus maken.

Als je je zorgen maakt over je ongesteld zijn kun je dit altijd met je huisarts bespreken. Om alvast meer informatie over een onregelmatige cyclus te krijgen kun je ook kijken op degynaecoloog.nl

Back To Top
X