skip to Main Content

.

Een gynaecoloog is een arts die zich bezighoudt met het onderzoeken, vaststellen en behandelen van vrouwenziekten.

Wanneer je voor het eerst bij de gynaecoloog op bezoek komt zal je, net als bij de huisarts, ook hier eerst weer een gesprek hebben.

Omdat de huisarts je heeft doorverwezen, weet de gynaecoloog vaak al wel een beetje wat je klachten zijn. Toch vindt de gynaecoloog het ook belangrijk om zelf nog een keer jouw verhaal te horen. Doe dit vooral en neem eventueel de informatie die je aan de huisarts hebt gegeven (bijgehouden klachten, zelftest) mee.

Als de gynaecoloog na het horen van je verhaal het nodig vindt, zullen er verdere onderzoeken worden gedaan.

Welke onderzoeken er gedaan worden hangt af van je leeftijd. Meestal is namelijk een eerste onderzoek een inwendig onderzoek en een inwendige echo.

Tijdens het onderzoek kijkt de gynaecoloog met de spreider (eendenbek/speculum) in de vagina en naar de baarmoedermond. Ook voelt de gynaecoloog met één of twee vingers inwendig naar de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.

Een inwendige echo wordt ook door veel gynaecologen gedaan om te onderzoeken of je endometriose hebt of dat er andere afwijkingen aan je baarmoeder, eierstokken of eileiders te zien zijn. Bij een inwendige echo wordt er een speciaal echoapparaat via de vagina naar binnen gebracht. Dit klinkt akeliger dan het is en duurt vaak niet lang.

De arts zal dan naar je baarmoeder, eileiders en eierstokken kijken. Hierbij worden er beelden vastgelegd die de gynaecoloog na het onderzoek zal bestuderen. De resultaten worden met je besproken.

Mocht er meer onderzoek nodig zijn zal de gynaecoloog dit verder uitleggen.

Back To Top
X