skip to Main Content

Endometriose is een chronische ziekte waarvan je aan de buitenkant niet kan zien dat je het hebt. Gelukkig maar zou je zeggen, maar daarom heeft niemand in de gaten hoeveel klachten je hebt en waarom.

De endometriose klachten beginnen meestal met een pijnlijke ongesteldheid waartegen normale pijnstilling niet helpt. Als de klachten zo heftig zijn dat je er ziek van bent en niet meer de dingen kunt doen die je normaal deed, dan is er vaak iets aan de hand. Dit hoort in ieder geval zeker niet bij een normale ongesteldheid.

In de loop van de tijd heb je steeds meer dagen pijn. Dat je ongesteld moet gaan worden merk je in het begin doordat er al een paar dagen voordat het bloeden begint enorme buikpijn optreedt. Later merk je dat de buikpijn en andere klachten blijven voortduren nadat de bloeding al is afgelopen.

Er zijn meerdere klachten, waaraan je endometriose kan herkennen. Ze komen vaak voor bij endometriose, maar het hoeft niet altijd te betekenen dat je endometriose hebt, er kan ook iets anders aan de hand zijn.

De meest voorkomende verschijnselen van endometriose zijn

Je kunt als je ongesteld bent zulke hevige buikkrampen hebben dat je, met pijnstillers als paracetamol of zelfs sterker (Aleve), één of meerdere dagen in bed moet liggen.

Het komt vaak voor dat meisjes die endometriose hebben in het begin alleen tijdens de ongesteldheid hevige buikpijn hebben, maar na enige tijd ook ervóór en erna alsmaar buikpijn hebben.

Wat ook vaak voorkomt bij de hevige buikpijn zijn hevige bloedingen tijdens de ongesteldheid met klontjes bloed, langdurige bloedingen, lichte bloedingen voor en/of na de ongesteldheid of zomaar tussendoor wanneer je eigenlijk niet ongesteld hoort te zijn.

Endometriose kan in de loop van de tijd ook op of in de darmwand en blaaswand gaan zitten.

Plassen: Vooral wanneer je ongesteld bent kan je blaas hierdoor geprikkeld worden. Dit kan er dan voor zorgen dat je het gevoel hebt dat je naar de wc moet, terwijl je blaas gewoon leeg is. Of het geeft een geïrriteerd gevoel alsof je een blaasontsteking hebt, je plast dan steeds maar hele kleine beetjes. Soms ontstaan er blaaskrampen.

Poepen: Wanneer endometriose in je darmwand zit kan het ervoor zorgen dat je anders poept dan normaal. Vaker diarree of net niet naar de wc kunnen.

Endometriose in de darmwand en/of blaas komt bij jonge mensen niet heel vaak voor, maar het kan wel een signaal zijn waar je op moet letten!

Als je heel fanatiek ergens mee bezig bent geweest, is het normaal dat je moe bent.
Bij endometriose kan het zo zijn dat je moe bent zonder ook maar iets intensiefs gedaan te hebben. Je hebt dan het gevoel de hele dag te kunnen slapen en geen energie meer over te hebben om iets leuks te gaan doen. Hoe dit precies komt is niet duidelijk, maar het lijkt erop dat deze vermoeidheid veroorzaakt word door de lichamelijke klachten die door endometriose veroorzaakt worden.

Heb je hevige pijn voordat je ongesteld bent en die in de loop van de tijd steeds langer duurt en heviger wordt en waar pijnstillers niet bij helpen is dat zeker een signaal op naar de huisarts te gaan!

Als je op jonge leeftijd wegens die hevige ongesteldheidspijn al aan de pil moet. Als je dan aan de pil bent (liefst langere tijd doorslikken) en in de loop van de tijd, soms al snel, de ongesteldheidspijn weer toeneemt en/of doorbraakbloedingen ontstaan is dat een reden om aan endometriose te denken en is dat zeker een signaal op naar de huisarts te gaan

Is er in de familie iemand (moeder, zus, tante, nicht) waarvan blijkt dat die endometriose heeft dan is de kans op endometriose ook groot.

En als je bij de huisarts bent: verwijs naar deze site als je je niet serieus genomen voelt !!!

Naast de klachten die veel voor komen zijn er ook nog andere klachten die door endometriose veroorzaakt zouden kunnen worden:

  • Rugpijn: pijn in een flank of een lage doffe rugpijn tijdens de menstruatie
  • Hevige bloedingen/ zware ongesteldheid
  • Verlies van bruine afscheiding voor en/of na je ongesteldheid
  • Tussentijds bloedverlies/ voorbloeden / nabloeden: waarschijnlijk als gevolg van de chronische ontsteking die in de buik gaande is
  • Pijn bij het vrijen
  • Regelmatig een dikke opgeblazen buik hebben (meestal niet bij jongeren)
  • Pijn tijdens de eisprong (ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt)
  • Uitstralingspijn in de benen (meestal niet bij jongeren)

Als de endometriose blijft groeien, zullen ook de klachten erger worden en vaker terugkomen. In het begin zal je hier alleen de eerste dagen dat je ongesteld bent last van hebben. Later kan het zijn dat je ook buiten de periode dat je ongesteld bent klachten hebt die door endometriose veroorzaakt kunnen worden. Hoeveel last je hebt is voor ieder meisje verschillend en hangt ook af van de plek waar de endometriose zich bevindt.

Misschien herken je na het lezen van deze informatie één of meer klachten? Als dat zo is en je het idee hebt hier regelmatig last van te hebben dan is het een goed idee om eens met de huisarts te gaan praten.

Om voor jezelf een duidelijker beeld te krijgen van je klachten kun je de Zelftest  op onze website doen.

Back To Top
X