Alles over

Veel bloedverlies

Hevig Menstrueel Bloedverlies (HMB) heb je als je veel en/of lang bloed verliest tijdens het ongesteld zijn. Als het nodig is om meer dan 8 tampons of maandverbanden per dag te gebruiken, kan er sprake zijn van HMB. Als jij het idee hebt dat je vaak je tampon of maandverband moet vervangen, hou dat dan eens bij in een menstruatiekaart. Afhankelijk van wanneer je dit ervaart en hoeveel hinder je ervan ondervindt is het belangrijk om hier actie in te ondernemen.

 

Praat erover

Ervaar jij dat je tijdens je menstruatie veel bloed verliest? Praat er dan over met bijvoorbeeld je moeder of een vriend(in). Het is dan ook van belang om hulp te vragen bij de huisarts. In dit artikel vind je tips om je menstruatie bespreekbaar te maken.

Wanneer heb je last van Hevig Menstrueel Bloedverlies

Hevig Menstrueel Bloedverlies kan voor diverse klachten zorgen. Wij zetten ze op een rijtje. Twijfel je?

Maak de zelftest
  • Menstruatie langer dan 7 dagen
  • Verlies van grote stolsels
  • Iedere 2 uur wisselen van maandverband of tampon door veel bloedverlies
  • Vaak doorlekken
  • Futloos, duizelig en bleek
  • Niet naar school/werk/sport of vrienden gaan
Maak de zelftest

Bezoek aan de huisarts of gynaecoloog

Als je naar een arts gaat, zal de dokter beginnen met een onderzoek naar je gezondheid. Om je hierop voor te bereiden, kun je alvast een lijst bijhouden van hoe je je voelt, of je regelmatig dezelfde klachten hebt. Hoe je je verder kan voorbereiden, wat er verder tijdens een onderzoek gebeurt en wat er onderzocht gaat worden kun je lezen bij tips & info.