10 Tips om met anderen over je menstruatie te praten

Praten over je menstruatie kan heel ongemakkelijk en onnodig voelen. Toch is het belangrijk dat je hierover praat als je veel klachten hebt. Daarom geven we je in dit artikel hier 10 tips voor!

1. Elkaar helpen

Door over je menstruatieklachten te spreken, kun je ook andere meiden helpen. Misschien praat je in jouw vriendinnengroep weinig over menstruaties en is het een beetje een taboe. Als jij begint over menstruaties, zullen je vriendinnen dit niet gek vinden. Zij zullen het waarschijnlijk zelfs fijn vinden om hierover te praten! Zorg dus zelf voor de aanzet van het gesprek, bijvoorbeeld via WhatsApp.

2. Kies een vertrouwenspersoon

Kies een vertrouwenspersoon waarmee je fijn kan praten. Dit kan je moeder, vader, zus, vriendin, vriendje, mentor of wie dan ook zijn.

3. Praat met een vrouw

De meeste vrouwen worden ongesteld, praat daarom eens met een vrouw. Die zullen waarschijnlijk goed begrijpen wat je voelt.

4. Houd je menstruatieklachten bij

Houd je menstruatieklachten voor een tijdje bij, zo kun je goed uitleggen waar je wanneer last van hebt. Hoe je je menstruatieklachten goed kan bijhouden, leggen we je uit in ons artikel over je klachten bijhouden.

5. Maak jezelf niet druk

Het is niet gek om over menstruatieklachten te praten, maak je dus niet druk dat je gesprekspartner het raar gaat vinden. Maak jezelf niet te druk voor niets, dat is nergens voor nodig!

6. Kies het juiste moment

Als je het lastig vindt om een gesprek te starten, dan is het goed om het juiste moment uit te zoeken waarbij je je op je gemak voelt. Bijvoorbeeld als je ‘s avonds met je moeder op de bank zit onder een dekentje met een kopje thee!

7. Zoek een aanleiding

Als je het lastig vindt om een gesprek te starten, dan kan je naar een aanleiding zoeken. Bijvoorbeeld iets wat je op onze website hebt gelezen. Vervolgens kan je hier het gesprek mee starten.

8. Bereid je voor

Het is misschien helemaal niet nodig, maar je kan jezelf altijd voorbereiden op een gesprek. Bedenk daarom van tevoren goed wat je wil vertellen en wat je wil bespreken. Misschien heb je ook wel dingen die je wilt vragen tijdens het gesprek?

9. Je bent niet alleen!

Ongesteld worden hoort erbij en het komt ook vaak voor dat vrouwen last hebben van menstruatieklachten. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 3 vrouwen last heeft van haar ongesteldheid? Je bent dus niet alleen! Waarschijnlijk als je over je menstruatieklachten praat, zal je nog veel andere meiden tegenkomen die ook klachten hebben.

10. Stuur ons een mail

Heb je meer vragen? Neem dan contact met ons op via info@ongewoonongesteld.nl. We helpen je graag verder.