Alles over

16 en nog niet ongesteld

Als je rond je 16e nog niet ongesteld bent geweest of als je ongesteld bent geweest en dan weer 6 maanden niet, dan kan er sprake zijn van ‘amenorroe’. Dit betekent ‘het afwezig zijn van een menstruatie(cyclus)’. Hier kunnen een aantal redenen voor zijn. Meestal is er geen reden tot zorgen, maar soms kan er een medische oorzaak voor zijn. Het is dus belangrijk om dit te laten controleren bij je huisarts of gynaecoloog.

Praat erover

Ben jij 16 en nog niet ongesteld geworden of ben je soms maanden niet ongesteld? Praat er dan over met bijvoorbeeld je moeder of een vriend(in). Het is dan ook van belang om hulp te vragen bij de huisarts. In dit artikel vind je tips om je menstruatie bespreekbaar te maken.

Mogelijke oorzaken

Als je voor je 16e nog niet ongesteld bent geweest of als je langere tijd niet ongesteld bent geweest, is er meestal geen reden voor zorgen. Soms kan er toch een medische oorzaak zijn. Het is dus belangrijk om dit te laten controleren bij je huisarts of gynaecoloog.

  • PCOS
  • Topsport
  • Eetstoornis
  • Erfelijke oorzaak

Bezoek aan de huisarts of gynaecoloog

Als je naar een arts gaat, zal de dokter beginnen met een onderzoek naar je gezondheid. Om je hierop voor te bereiden, kun je alvast een lijst bijhouden van hoe je je voelt, of je regelmatig dezelfde klachten hebt. Hoe je je verder kan voorbereiden, wat er verder tijdens een onderzoek gebeurt en wat er onderzocht gaat worden kun je lezen bij tips & info.