Wat als je klachten hebt?

Heb jij last van je ongesteldheid? Voel je je iedere maand echt vervelend? Word je beperkt in je dagelijkse doen? Of heb je veel last van extreme buikpijn of veel bloedverlies? Dan is er misschien wel iets aan de hand.

Praat erover!

Wist je dat 1 op de 3 vrouwen last heeft van haar ongesteldheid en dat hier een oorzaak voor gevonden kan worden? Het is dan ook geen aanstellerij als je veel last van je klachten hebt tijdens je menstruatie. Het is belangrijk dat je hierover gaat praten met iemand die je vertrouwt. Je ouders, je zus/nicht, een vriend(in) of je huisarts.

Maar hoe weet je nu of het echt anders is dan bij anderen? Praten helpt dus al! Wat ook helpt is om je klachten en daarmee je cyclus bij te houden in een dagboek. Tegenwoordig kan dit natuurlijk al heel gemakkelijk in je telefoon. Er zijn veel telefoons waar standaard een gezondheidsapp in zit. Als die er niet inzit kijk dan of je een menstruatie app kunt vinden waarin je niet alleen je bloedverlies kunt meten maar ook andere klachten kunt bijhouden.

Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk weet over je klachten. Als je hiermee namelijk naar de huisarts gaat, kun je je huisarts een duidelijk verhaal vertellen en is het voor de huisarts gemakkelijker om hier een verklaring voor te vinden. Voordat je naar een huisarts gaat, kun je ook alvast de zelftest maken.

Ik wil wat aan mijn klachten doen

Als je veel klachten ervaart en hier iets aan wilt doen, zijn er allerlei behandelingen mogelijk. In het artikel mogelijke behandelingen leggen we je hier meer over uit.