Ongesteldheidsklachten kunnen het gevolg zijn van endometriose, maar dat hoeft niet.
Op jonge leeftijd, tussen 12 en 18 jaar, komt primaire dysmenorroe voor. Dit betekent dat vanaf de eerste ongesteldheid er al hevige pijn bij het ongesteld zijn bestaat en dat bij beperkt onderzoek geen oorzaak gevonden wordt.

In het algemeen wordt er geen laparoscopie (kijkbuisoperatie) op jonge leeftijd uitgevoerd, maar dat kan overigens wel. Dan zou bij een deel van deze jonge vrouwen waarschijnlijk wel endometriose worden gevonden, en slechts een enkele keer een aangeboren afwijking van de baarmoeder en/of vagina.

Alleen via een kijkbuisoperatie, een laparoscopie, kan er vastgesteld worden of je endometriose hebt of niet. Een schriftelijke test kan dit niet vaststellen, maar het kan je wel helpen in het onderzoek. Ook met een inwendige echoscopie kunnen er vaal al aanwijzingen voor endometriose gevonden worden.

Wél is het zo dat jouw verhaal over de klachten tijdens de ongesteldheid een goede aanwijzing kunnen zijn of er een verhoogde kans op endometriose bestaat.
De volgende stellingen zijn daarbij van belang en kunnen met een ja of nee worden beantwoord:

Formulier

Stelling 1. Vanaf de eerste keer dat ik ongesteld werd, heb ik al hevige buikpijn die niet overgaat als ik pijnstillers gebruik


Stelling 2. Dit ongesteldheidsprobleem is er de oorzaak van dat ik al vroeg aan de pil ging of moet gaan


Stelling 3. De buikpijn van het ongesteld zijn verdwijnt niet tijdens het gebruik van de pil


Stelling 4. De buikpijn kwam snel weer terug en ik ben daarom telkens weer een andere pil gaan proberen


Stelling 5. Ik heb doorbraakbloedingen tijdens pilgebruik en ik ben daarom telkens weer een andere pil gaan proberen


Stelling 6. Deze ongesteldheidsproblemen zijn er de oorzaak van dat ik mij op school/werk/sport e.d. moet /moest ziekmelden


Stelling 7. Endometriose komt bij mij in de familie voor


Uw email*:


* Deze informatie is verplicht


We zouden kunnen zeggen dat als 3 van deze stellingen met JA beantwoord zijn, dat het verstandig is om de huisarts en/ of een gynaecoloog te bezoeken die verstand van endometriose heeft.

Uitgebreide vragenlijst ter voorbereiding op artsbezoek

zelftest