5 tips voor als je denkt endometriose te hebben

Endometriose is een aandoening die bij veel vrouwen voorkomt maar nog weinig wordt herkent. Daarom is het belangrijk hier zelf ook attent op te zijn. In dit artikel bespreken we 5 tips voor als je denkt endometriose te hebben.

 1. Wees duidelijk bij de huisarts
  Je zoektocht begint natuurlijk bij de huisarts. Geef hier al duidelijk aan dat je denkt endometriose te hebben en vertel waarom je dit denkt. Hulpmiddelen hiervoor zijn de zelftest die op de website staat of een (pijn)dagboekje. Geef ook aan wat je graag zou willen. Ben je op zoek naar een diagnose? Laat je dan bijvoorbeeld doorverwijzen.
 2. Ga op zoek naar een specialist
  Niet elke gynaecoloog weet veel over endometriose. Het is daarom belangrijk dat je wordt doorverwezen naar iemand die er verstand van heeft. Geef dit aan bij de huisarts en als je de gynaecoloog belt voor een afspraak. Daarnaast kun je zelf research doen naar gespecialiseerde artsen. Dit kan via www.endometriose.nl of bijvoorbeeld de site van een ziekenhuis bij jou in de buurt.
 3. Praat erover
  Je kunt vragen aan mensen in je omgeving of zij ook last hebben van dezelfde klachten. Misschien heeft je moeder een verleden met klachten of heb je een vriendin met endometriose. Praten kan ook helpen om meer inzicht te krijgen. Zijn jouw klachten ‘normaal’ voor vriendinnen of niet?
 4. Denk goed na over eventuele behandeling
  Het kan zo zijn dat jouw huisarts eerst een hormonale behandeling wil proberen voor je wordt doorgestuurd. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt. Vind jij een hormonale behandeling bij jou passen? Zo ja, welke past het best? Wil je eerst een diagnose of zie je liever een specialist voor je besluit? Sta dan sterk in je schoenen en geef aan dat je dit wil. Lees je van te voren goed in over de behandelmogelijkheden.
 5. Een gezonde leefstijl
  Een gezonde leefstijl kan helpen als je endometriose hebt. Je kunt dus proberen hier vast op in te spelen om te kijken wat er gebeurt. Houd bijvoorbeeld rekening met voldoende slaap, een gezond dieet en voldoende beweging als je niet te veel last hebt van klachten. Onthoud wel, wanneer je dagelijkse bezigheden beïnvloed worden kun je beter niet te lang wachten met naar een arts stappen.

In dit artikel hebben we 5 tips gegeven voor als je denkt endometriose te hebben. De weg naar een diagnose is niet altijd gemakkelijk! Wees daarom vooral goed voorbereid als je een afspraak maakt bij een arts. Op die manier heb je zelf vaak het meeste baat bij het bezoek en zal het proces sneller verlopen. Voor meer informatie kun je terecht op www.endometriose.nl.