Tampons lijken best gekke dingen, vooral als je er zelf nog nooit eentje hebt gebruikt. Misschien heb je daarom ook wel allerlei vragen over tampons. In dit artikel zullen we een aantal vragen rondom tampons beantwoorden.
5 vragen over tampons beantwoord
1. Waarom zou ik een tampon gebruiken?
Tegenwoordig heb je allerlei opties wat je kan gebruiken als je ongesteld bent, bijvoorbeeld: maandverband, tampons, menstruatiecups en (wasbare) menstruatiebroekjes. Waarom zou je dan voor een tampon kiezen? Nou, dat ligt helemaal aan jou. Je zal vooral moeten uitproberen wat je zelf fijn vindt. Zo vinden sommige vrouwen een tampon fijner dan maandverband, omdat je de tampon niet voelt zitten (als deze goed is ingebracht).
2. Welke maat tampon past bij mij?
Welke maat tampon bij jou past, hangt vooral af van hoeveel je menstrueert. Als je weinig bloedverlies hebt tijdens je menstruatie, kan een kleine tampon al genoeg zijn. Vrouwen die gemiddeld menstrueren, gebruiken vaak een regular/normale tampon. Als je veel bloedverlies hebt, heb je waarschijnlijk een super of zelfs een super plus tampon nodig. Wil je meer weten over hevig menstrueel bloedverlies? Lees dan dit artikel!
Verder kan je tijdens je menstruatie ook de tampons afwisselen. Zo heb je in het begin van je menstruatie misschien een super tampon nodig, maar op het einde van je menstruatie alleen nog maar een kleine tampon. Dit moet je vooral zelf uitproberen.
3. Hoe breng ik een tampon in?
Als je een tampon wil gebruiken, moet je misschien eerst eens oefenen met het inbrengen van een tampon. Was eerst je handen met zeep en spoel ze goed af. Zet één been op een wc-bril en zorg dat je ontspant. Pak de tampon onderaan vast en duw hem langzaam in je vagina. Duw de tampon zo ver mogelijk naar binnen, totdat deze achter je kringspier zit. Zorg ervoor dat het touwtje naar buiten hangt. Als een tampon goed zit, dan hoor je hem niet meer te voelen. Als je de tampon wilt verwisselen, kan je voorzichtig aan het touwtje trekken. Nadat je een tampon hebt ingebracht, was je weer je handen met zeep.
4. Hoe vaak moet ik een tampon verwisselen?
Net zoals maandverband, moet je tampons regelmatig verwisselen. Dit moet in elk geval elke 8 uur, maar je kan de tampon beter nog regelmatiger vervangen. Als een tampon te lang blijft zitten, heb je namelijk kans op het Toxic Shock Syndroom (een syndroom wat wordt veroorzaakt door bacteriën). Hierdoor kan je onder andere last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid. Gelukkig krijg je dit syndroom niet zomaar als je je tampon regelmatig verwisselt. Mocht je toch last hebben van de symptomen van het Toxic Shock Syndroom, neem dan direct contact op met je huisarts.
Door je tampon regelmatig te verwisselen voorkom je dat je doorlekt. Verder raden we aan om ’s nachts maandverband te dragen, aangezien het niet goed is om een tampon lang in te houden. Let erop dat je een tampon nooit in een wc weggooit maar in een prullenbakje (bijvoorbeeld naast de wc), zo voorkom je dat de wc verstopt raakt.
5. Ik ben bang dat ik doorlek met een tampon
Die zorgen begrijpen we! Een tampon zal niet zomaar doorlekken als hij goed is ingebracht, vooral niet als je deze regelmatig verwisselt. Als je toch wat meer zekerheid wilt, kan je altijd een inlegkruisje in je onderbroek dragen. Als er dan toch een beetje bloed doorlekt, vangt het inlegkruisje dit op.