Ongesteld zijn hoort bij vrouw worden en zijn. Ieder meisje/ jonge vrouw wordt in principe ongesteld, maar wat gebeurt er nou eigenlijk in je buik, in je hele lijf? En waarom voel je je daarbij zoals je je voelt?
Hoe werkt je lijf?
Wat is ongesteld zijn?
Als je als meisje in de puberteit komt, word je ongesteld. De meeste meiden hebben een cyclus tussen de 24 en 35 dagen. Is de cyclus korter of langer, wees dan niet direct ongerust, maar blijft dit zo, kan het goed zijn contact op te nemen met de huisarts. Tussen die ongesteldheden door gebeurt er van alles in je buik.
Eerste helft van de cyclus
In de eerste helft van de cyclus groeit er een eiblaasje in een van de twee eierstokken. Dit produceert hormonen waardoor in de baarmoeder een laagje weefsel wordt opgebouwd, dit wordt baarmoederslijmvlies (endometrium) genoemd.
De eisprong
Als het eiblaasje groot genoeg is gegroeid, komt het rijpe eitje vrij. Bij een regelmatige cyclus is dit halverwege je cyclus. Als het eitje vrijkomt, zou het bevrucht kunnen worden door een spermacel. Als het eitje bevrucht wordt, rolt het via een eileider naar de baarmoederholte. Daar heeft de baarmoeder een nestje gebouwd van baarmoederslijmvlies. Hier kan het bevruchte eitje (ook wel embryo genoemd) zich dan in gaan nestelen. Als het bevruchte eitje blijft zitten, ben je zwanger.
Ongesteld worden
Als het eitje niet wordt bevrucht of het embryo niet goed innestelt, dan wordt het door het lichaam opgeruimd. Twee weken later laat het baarmoederslijmvlies los en komt het in stukjes met wat bloed naar buiten: dan ben je ongesteld. Hoe lang je ongesteld bent, hoeveel bloed je verliest en hoeveel last je hebt van het ongesteld zijn is voor iedere vrouw anders. Als je klachten ervaart die je belemmeren in je doen en laten, is het wel verstandig om aan de bel te trekken. Hier lees je meer over bij klachten.