Ik heb endometriose, wat nu?!

Als je bij de gynaecoloog de diagnose endometriose krijgt, gaan er waarschijnlijk allerlei emoties door je heen. Misschien ben je wel geschrokken, omdat je een aandoening hebt. Of misschien voel je je wel juist opgelucht, omdat je nu eindelijk snapt wat er aan de hand is. In dit artikel helpen we je graag een handje op weg als je de diagnose endometriose hebt gekregen.

Wat is endometriose precies?

Waarschijnlijk heb je tijdens je diagnose al wel een uitleg gehad over wat endometriose is. We leggen het graag nog een keer voor je uit. Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat enigszins lijkt op baarmoederslijmvlies op plekken in je buik groeit waar het reageert op de hormonen die je cyclus regelen. In je buik zorgt dit voor ontstekingsreacties, waardoor je allerlei klachten kan ervaren zoals hevige menstruatiepijn, menstruatiekrampen, erge rugpijn, pijn bij het plassen en/of poepen of pijn tijdens de seks.

Het is geen aanstellerij

Wist je dat endometriose ongeveer bij 1 op de 10 vrouwen in Nederland voorkomt? Je bent dus niet alleen! Het is geen aanstellerij als je door endometriose veel klachten hebt tijdens je menstruatie. Helaas is endometriose wel nog steeds vrij onbekend bij veel mensen. Het kan daarom helpen om anderen goed uit te leggen wat endometriose is en wat je voor klachten ervaart, zo kunnen anderen je beter begrijpen. Voor uitgebreidere informatie over endometriose, kan je ook kijken op de website van de Endometriose Stichting.

Stel grenzen

Als je last hebt van je endometrioseklachten is het belangrijk dat je grenzen voor jezelf stelt. Je hoeft niet altijd maar door te blijven gaan. Het is niet erg als je afspraken met bijvoorbeeld vrienden afzegt als jij je niet goed voelt. Jij bent tenslotte de enige die weet wat je voelt! Zorg daarnaast dat je het een beetje comfortabel voor jezelf maakt als je last hebt van klachten. Hoe je het voor jezelf comfortabel kan maken tijdens de menstruatie lees je hier.

Mogelijke behandelingen

Als je de diagnose endometriose hebt gekregen, kan je ervoor kiezen om je ervoor te laten behandelen. Je hoeft niet per se een behandeling te nemen, maar dit moet je wel eerst overleggen. Daarnaast moet je onder controle blijven bij de gynaecoloog.

Om voor jezelf te bepalen of je een behandeling wilt, is het vooral belangrijk dat je voor jezelf inschat hoeveel last je van je endometrioseklachten hebt. Als je je regelmatig ziek moet melden en je niet meer de normale dagelijkse dingen kan doen, dan is het logisch dat je behandeld wilt worden. Bespreek de opties dan met je gynaecoloog. Als je alvast wat meer wilt weten over mogelijke behandelingen, kun je dit artikel lezen.