skip to Main Content

.

Of je iets aan je menstruatie klachten kan doen ligt aan de oorzaak ervan. Vervolgens is ook de vraag nog belangrijk of je er iets aan wilt doen. Wat zijn de gevolgen als je niets doet, wat zijn de bijwerkingen van medicijnen als je wel iets doet. Dit kun je allemaal met je arts bespreken.

Pijnstillers

Heb je veel pijn als je ongesteld bent? Dan wordt eerst geadviseerd om pijnstillers te gaan slikken, meestal paracetamol. Als dat niet of onvoldoende werkt worden sterkere pijnstillers aangeraden, zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen. Veel meiden hebben minder klachten wanneer zij deze pijnstillers gebruiken. Ze remmen de hormoonachtige stoffen in je lijf af die voor pijn zorgen, zodat het ongesteld zijn minder pijnlijk verloopt.

De Pil

Een andere oplossing is vaak de anticonceptiepil, of een andere hormonale pil. Door deze pillen wordt je cyclus beïnvloed, verminderd of verdwijnt je bloedverlies. Helaas kun je hier ook weer bijwerkingen van krijgen die je misschien niet zo ziet zitten. Bijvoorbeeld zwaarder worden of humeuriger worden. Denk goed na voordat je gelijk zegt dan neem ik dit maar niet. Het is een keuze, maar ook een medicijn! Je neemt het niet voor je plezier, maar om je beter te voelen. Het moet wel ook echt verbeteren, anders moet je terug naar je arts om een andere behandeling te bespreken.

Het achter elkaar doorslikken van de pil zonder steeds een stopweek in te lassen kan geen kwaad”

Spiraal

Een spiraal zou ook nog een oplossing kunnen zijn. Er wordt dan een soort T vormig stukje plastic in je baarmoeder ingebracht. Dit spiraaltje geeft hormonen af en kan wel 5 jaar blijven zitten. Je wordt dan na een tijdje niet meer ongesteld. Dit kan ervoor zorgen dat je klachten ook minder worden. Let wel op dat je weet wat de oorzaak van je klachten is. Dat je geen klachten meer hebt wil namelijk niet zeggen dat de oorzaak er niet meer is.

Alternatieve behandelingen

Voor sommige meiden helpt het ook om met een andere geneeswijze de klachten te verminderen.

Hierbij kun je denken aan behandelingen door middel van:

  • het volgen van een dieet
  • accupunctuur
  • orthomoleculaire therapie
  • hypnotherapie
  • mesologie
  • Chinese geneeskunde

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat iedereen weer anders reageert op een behandeling. Kijk dus vooral naar wat goed is voor jou en waar jij jezelf prettig bij voelt, maar wel altijd in overleg met de arts of specialist. Het is namelijk nog niet wetenschappelijk bewezen dat deze behandelingen werken. Wil je hier meer over weten kijk dan eens op de pagina van de Endometriose Stichting over alternatieve behandelingen.

Back To Top
X