Mogelijke behandelingen

Als je menstruatieklachten hebt, zijn er allerlei behandelingen mogelijk. Of je iets aan je menstruatieklachten kan doen, ligt aan de oorzaak van je klachten. In dit artikel geven we uitleg over allerlei verschillende behandelingen die een huisarts kan voorleggen.

Wat wil je doen?

Stel jezelf eerst de vraag of je wel iets wilt doen aan je klachten. Hoeveel last ervaar je van je menstruatieklachten? Als je menstruatieklachten je te veel beperken in je doen en laten, kan het de moeite zijn om hier iets aan te doen. Wat de gevolgen zijn als je niets doet en wat de bijwerkingen zijn van medicijnen als je wel iets doet, dat kun je allemaal met je arts bespreken.

Pijnstillers

Heb je veel pijn als je ongesteld bent? Dan wordt eerst geadviseerd om pijnstillers te gaan slikken, meestal paracetamol. Als dat niet of onvoldoende werkt, worden sterkere pijnstillers aangeraden zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen. Veel meiden ervaren minder klachten wanneer zij deze pijnstillers gebruiken. Ze remmen de hormoonachtige stoffen in je lijf af die voor pijn zorgen, zodat het ongesteld zijn minder pijnlijk verloopt.

De pil

Een andere oplossing is vaak de anticonceptiepil of een andere hormonale pil. Door deze pillen wordt je cyclus beïnvloed, verminderd of verdwijnt je bloedverlies. Helaas kun je hier ook weer bijwerkingen van krijgen die je misschien niet zo ziet zitten. Zo kan je gewicht toenemen of kan je humeuriger worden. Denk dus goed na voordat je een keuze maakt of je dit wil nemen. Het is een keuze, maar ook een medicijn! Je neemt het niet voor je plezier, maar om je beter te voelen. Daarnaast moeten je klachten ook wel echt verminderen, anders moet je terug naar je arts om een andere behandeling te bespreken.

Het achter elkaar doorslikken van de pil zonder steeds een stopweek in te lassen kan geen kwaad. Bespreek wel altijd met je huisarts hoe je de pil moet gebruiken. Het is niet de bedoeling dat je hier zelf mee gaat experimenteren.

Spiraal

Een hormoonhoudend spiraal zou ook een oplossing kunnen zijn. Er wordt dan een soort T-vormig stukje plastic in je baarmoeder ingebracht. Dit spiraaltje geeft hormonen af en kan wel 6 jaar blijven zitten. De meeste vrouwen worden na een tijdje niet meer of nauwelijks nog ongesteld. Dit kan er dus voor zorgen dat je klachten minder worden. Let er wel op dat je weet wat de oorzaak van je klachten is. Als je namelijk geen klachten meer ervaart, betekent dat niet dat de oorzaak van je klachten weg is. Overigens werkt dit hormoonhoudend spiraal anders dan een koper spiraal, deze laatste is echt alleen als anticonceptie te gebruiken en niet voor het reguleren van cyclusklachten.

Alternatieve behandelingen

Voor sommige meiden helpt het ook om met een andere geneeswijze de klachten te verminderen.

Hierbij kun je denken aan behandelingen door middel van:

  • Het volgen van een bepaald dieet
  • Acupunctuur
  • Orthomoleculaire therapie
  • Hypnotherapie
  • Mesologie
  • Chinese geneeskunde

Wel is het belangrijk om te vermelden dat iedereen weer anders reageert op een behandeling. Kijk dus vooral naar wat goed is voor jou en waar jij jezelf prettig bij voelt, maar wel altijd in overleg met de arts of specialist. Het is namelijk nog niet wetenschappelijk bewezen dat deze behandelingen werken. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op de pagina van de Endometriose Stichting over alternatieve behandelingen.