Naar de gynaecoloog

Als je met je menstruatieklachten naar een dokter gaat, kan het zijn dat je een doorverwijzing naar een gynaecoloog krijgt. In dit artikel vertellen we je hoe dit bezoek verloopt en hoe je je hierop kan voorbereiden.

Wat doet een gynaecoloog?

Een gynaecoloog is een arts die zich bezighoudt met het onderzoeken, vaststellen en behandelen van vrouwenziekten.

Je eerste afspraak

Wanneer je voor het eerst bij de gynaecoloog op afspraak komt, zal je (net als bij de huisarts) hier eerst weer een gesprek hebben. Omdat de huisarts je heeft doorverwezen, weet de gynaecoloog vaak al wel een beetje wat je klachten zijn. Toch vindt de gynaecoloog het ook belangrijk om zelf nog een keer jouw verhaal te horen. Doe dit vooral en neem eventueel de informatie die je aan de huisarts hebt gegeven (bijvoorbeeld je bijgehouden klachten en een zelftest) mee.

Onderzoeken

Als de gynaecoloog na het horen van je verhaal het nodig vindt, zal er verder onderzoek worden gedaan. Welke onderzoeken er gedaan worden hangt af van je leeftijd en of je al seksueel actief bent.  Meestal is een eerste onderzoek een inwendig onderzoek en een inwendige echo, maar je kunt het bespreken als je dit niet wilt. Mocht er meer onderzoek nodig zijn, zal de gynaecoloog dit verder uitleggen.

Inwendig onderzoek

Tijdens een inwendig onderzoek kijkt de gynaecoloog met de spreider (eendenbek/speculum) in de vagina en naar de baarmoedermond. Ook voelt de gynaecoloog met één of twee vingers inwendig naar de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken. Deze onderzoeken kunnen uitgevoerd worden maar zijn niet standaard nodig, het hangt af van de situatie.

Inwendige echo

Een inwendige echo wordt door veel gynaecologen gedaan om te onderzoeken of je endometriose hebt of dat er andere afwijkingen aan je baarmoeder, eierstokken of eileiders te zien zijn. Bij een inwendige echo wordt er een speciaal echoapparaat via de vagina naar binnen gebracht. Dit klinkt akeliger dan het is en het duurt vaak niet lang.

De arts zal dan naar je baarmoeder, eileiders en eierstokken kijken. Hierbij worden er beelden vastgelegd die de gynaecoloog na het onderzoek zal bestuderen.

Wat gebeurt er na mijn onderzoek?

Na je onderzoek, zal je gynaecoloog de resultaten van het onderzoek met je bespreken. Het is mogelijk dat je gynaecoloog een behandeling wil bespreken. Als je menstruatieklachten je te veel beperken in je doen en laten, kan het de moeite zijn om hier iets aan te doen. Wat de gevolgen zijn als je niets doet en wat de bijwerkingen zijn van medicijnen als je wel iets doet, dat kun je allemaal met je arts bespreken. In dit artikel lees je meer over de mogelijke behandelingen.