Plannen rond je cyclus, wat houdt dat in?

Het begrijpen van je menstruatiecyclus is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, het kan ook helpen bij het optimaliseren van je dagelijkse routine. Als je bewust omgaat met de verschillende fasen van je cyclus, kun je beter inspelen op de verschillende energieniveaus, stemming en productiviteit. In dit artikel bespreken we de 4 fasen en activiteiten die je het best kunt plannen in elke fase.

Fase 1: de menstruatie
Dit is de fase waarin je menstrueert. Je hormoonspiegels zijn laag op dit moment. Je kunt je vermoeid en een beetje prikkelbaar voelen. Het is belangrijk goed naar je lichaam teluisteren en rust te nemen als dat nodig is. Plan daarom lichtere activiteiten en zorg goed voor jezelf. Activiteiten als yoga en meditatie kunnen helpen je stress laag te houden.

Fase 2: folliculaire fase
Je hormoonniveaus nemen geleidelijk toe in deze fase. Je hebt dan ook meer energie. Deze fase is perfect voor het plannen van nieuwe activiteiten, het stellen van doelen en aan de slag gaan met uitdagende taken. Deze fase wordt vaak beschreven als één waarin je helder bent en focus kan houden.

Fase 3: Ovulatie
Dit is de fase rond het midden van je cyclus, de fase waarin de eisprong plaatsvindt. Je hormoonniveaus pieken in deze fase. Dit betekent veel energie en kan bijvoorbeeld leiden tot een verhoogd libido. Deze fase is geschikt voor het plannen van sociale activiteiten, communicatie of teamopdrachten.

Fase 4: luteale fase
Het lichaam bereidt zich in deze fase voor op een mogelijke zwangerschap. Je hormoonniveaus stabiliseren, ze dalen ten opzichte van de vorige fase. Hierdoor kan vermoeidheid toenemen en kun je emotionele schommelingen ervaren. In deze fase is het dus weer extra belangrijk rust te nemen. Ook kan schrijven in een dagboek helpen bij het stabiliseren van je emoties.

Kortom, het kan helpen om naar je lichaam te luisteren. Inzicht hebben in je cyclus kan hierbij helpen. Met behulp van deze fasen kun je aan de slag met optimale plannen voor jouw lichaam. Daarvoor is het bijhouden van je cyclus een goed begin!