Wat is PCOS en tips om klachten te verminderen?

In dit artikel leer je wat de aandoening polycysteus ovarium syndroom inhoudt en hoe je het kunt herkennen. Ook geven we je tips voor als je de diagnose hebt gekregen. Ongeveer 5-15% van de mensen die menstrueren hebben PCOS, daarmee is het een van de meest voorkomende hormonale aandoeningen.

Wat is PCOS precies?
Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een hormonale aandoening. De balans van de geslachtshormonen is verstoord. Het lichaam maakt bij deze PCOS te veel van het mannelijke hormoon testosteron aan in de eierstokken. Daarnaast is er vaak te weinig van het hormoon follikelstimulerend hormoon (FSH) aanwezig, het hormoon dat ontwikkeling van de eicellen bevordert. Hierdoor blijft de ovulatie (eisprong) vaak uit. De eicellen kunnen met vocht gevulde blaasjes vormen, deze noem je cysten.

Wat zijn de symptomen bij PCOS?
De volgende symptomen kenmerken PCOS:

 • Uitblijvende menstruatie;
 • Acne;
 • Minder haar op het hoofd, maar meer op het lichaam;
 • Overgewicht of toename in het gewicht;
 • Cysten in de eierstokken;
 • Het lijkt een aandoening die in sommige families vaker voorkomt.

Tips bij een polycysteus ovarium syndroom diagnose
Als je denkt deze aandoening te hebben is het belangrijk om een arts te bezoeken. Een arts kan helpen met het stellen van de diagnose en het vinden van passende methoden voor jou. Zelf inlezen voordat je de arts bezoekt is altijd goed, zo kun je zelf ook vast overwegen wat bij jou past. Om PCOS te beheersen, zijn hier enkele tips:

 1. Probeer een gezond gewicht te houden. Overgewicht of obesitas kan de symptomen van PCOS verergeren.
 2. Probeer een gezond dieet te volgen. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en kies in plaats daarvan voor gezonde opties zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Dit kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en het risico op insulineresistentie te verminderen, wat vaak voorkomt bij vrouwen met PCOS.
 3. Beheers stress. Stress kan de hormonen uit balans brengen en de symptomen van PCOS verergeren. Meditatie of beweging kunnen helpen bij het beheersen van stress.
 4. Anticonceptiepillen kunnen de menstruatiecyclus reguleren en de hormoonbalans herstellen. Andere medicijnen kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van de ovulatie. Lees je altijd goed in voordat je begint aan een hormonale behandeling of medicatie en overweeg of dit iets voor jou is!
 5. Het nemen van bepaalde supplementen en/of vitaminen kan helpen. Raadpleeg hierover wel een arts.

Naast deze tips is het belangrijk om bij PCOS regelmatig voor een check-up. Houd ook goed je mentale gezondheid in de gaten, leven met deze aandoening is niet niks en kan invloed hebben op het dagelijks leven!