Wat is PMS en hoe kun je ermee omgaan?

Er is een grote groep mensen die premenstrueel syndroom (PMS) ervaart. Daarom is het belangrijk om te weten wat het is, zodat je het kunt herkennen en je weet hoe je ermee om kunt gaan. In dit artikel leggen we je kort uit wat PMS inhoudt en geven we tips.

Wat is premenstrueel syndroom?
Bij premenstrueel syndroom krijgen mensen die ongesteld worden last van fysieke en/of mentale klachten voordat hun menstruatie begint. Meestal is dit in de week voor de ongesteldheid. Hierbij spelen hormonale schommelingen een grote rol. Symptomen die horen bij PMS zijn:
– Hevige stemmingswisselingen en/of depressieve gevoelens;
– Een gespannen gevoel en/of snel boos worden;
– Gevoelige borsten;
– Vermoeidheid, weinig energie hebben;
– Een opgeblazen gevoel.
Deze klachten beïnvloeden het dagelijks leven van iemand met PMS rond de menstruatie. Na de ongesteldheid nemen de klachten weer af.

Tips wanneer je last hebt van klachten
Premenstrueel syndroom kan niet worden vastgesteld met een bloedtest. Als je denkt dat je PMS hebt, is het verstandig om eens voor een paar maanden een dagboek bij te houden van je klachten en gevoelens. Neem dit dagboek mee naar de huisarts en bespreek het. De huisarts kan helpen bij het stellen van een juiste diagnose, waarbij het dagboek een goed hulpmiddel is.

Tips voor als je premenstrueel syndroom hebt?
De onderstaande tips kunnen je helpen wanneer je (symptomen van) PMS hebt. Hoe goed iets helpt kan per persoon verschillen, dus probeer vooral verschillende dingen uit!
1. Probeer een gezond dieet te volgen. Let vooral op beperkte inname van  toegevoegde suikers, cafeïne en alcohol. Je kunt hier hulp bij krijgen als je het lastig vindt een goede balans te vinden.
2. Regelmatig bewegen kan helpen. In principe is elke vorm van beweging goed en hangt de beste keuze af van persoonlijke voorkeur. Wil je graag de spanning verminderen? Dan is Yoga misschien een goede tip!
3. Zorg voor voldoende slaap en een goed slaapritme.
4. Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen.
5. Soms kan een hormoonbehandeling helpen. Dit gaat echter altijd in overleg met een arts! Weeg altijd goed de voor- en nadelen tegen elkaar af voor je een beslissing maakt over medicatie.

Vind je het lastig deze tips toe te passen op jouw leven? Praat dan met een huisarts, coach of psycholoog. Zij kunnen jou helpen! Als je het niet eens bent met een arts of graag iemand anders spreekt, kun je altijd ergens anders een second opinion vragen.