10 Tips om serieus genomen te worden door je huisarts

Het kan voorkomen dat een huisarts je menstruatieklachten niet serieus neemt. Dat is niet de bedoeling! Daarom geven we jou 10 tips waardoor je wél serieus genomen wordt bij je bezoek aan de huisarts.

 

1. Menstruatieklachten bijhouden

Houd je menstruatieklachten een aantal maanden bij, zo kun je laten zien dat je er al langer last van hebt en dat je dus niet zomaar komt. Hoe je je menstruatieklachten goed kan bijhouden, leggen we je uit in ons artikel over je klachten bijhouden.

2. Zelftest maken

Als je heftige menstruatieklachten ervaart, is het verstandig om een afspraak bij je huisarts te maken. Wanneer je van tevoren de zelftest invult, kun je deze meenemen naar je afspraak. De huisarts krijgt zo een beter beeld van jouw klachten.

3. Ga niet alleen

Als je heftige menstruatieklachten ervaart, is het verstandig om naar de dokter te gaan. Neem iemand mee naar je afspraak, bijvoorbeeld je ouders of zus, zodat diegene kan bevestigen dat je veel last hebt. Ook kan diegene voor je opkomen als de arts je niet serieus neemt.

4. Zorg dat je je op je gemak voelt bij het gesprek

Als je het lastig vindt om over je menstruatieklachten te praten, dan kun je het beste vragen om een afspraak bij een vrouwelijke huisarts. Dit helpt je dan om je klachten beter uit te leggen.

5. Wat wil jij?

Bedenk voordat je naar de huisarts gaat hoe je geholpen zou willen worden. Neem je genoegen met pijnstilling? Of wil je toch een doorverwijzing naar de gynaecoloog? Maak daarnaast van tevoren een lijstje met vragen die je wil stellen, zodat je goed voorbereid naar je huisarts gaat.

6. Kom voor jezelf op

Wil je een doorverwijzing, maar wil de huisarts je wegsturen met alleen pijnstilling? Kom voor jezelf op! Je hebt het recht om een doorverwijzing te krijgen, dus vraag er dan om! Dat is echt niet gek.

7. Geef je klachten een cijfer

Probeer je klachten een cijfer te geven van schaal 1 op 10. Als je een hoog cijfer geeft aan je menstruatieklachten, omdat je bijvoorbeeld veel pijn ervaart, dan snapt de huisarts dat het niet zomaar een beetje pijn is.

8. Wees eerlijk en open

Voor de huisarts is het wel belangrijk dat je al je klachten duidelijk vertelt en dat je niets achterhoudt, anders kan hij of zij lastig inschatten wat voor klachten je hebt. Wees dus eerlijk en open over al jouw klachten.

9. In hoeverre heeft het invloed op je?

Vertel aan je huisarts in hoeverre de klachten invloed hebben op je leven. Als je bijvoorbeeld je vaak ziek meldt of je niet altijd met je vriendinnen kan afspreken door je menstruatieklachten, dan hoort dit niet. De huisarts moet dit dus weten!

10. Ga gewoon nog een keer!

Probeer een tijdje de suggestie van de huisarts, meestal is dit pijnstilling of hormonen. Blijf je klachten houden? Ga dan na bijvoorbeeld 3 maanden weer terug en bespreek dat er geen verbetering is en dat je een doorverwijzing zou willen.