Je kunt een onregelmatige cyclus hebben. Een cyclus is onregelmatig als die langer dan 35 dagen of korter dan 24 dagen duurt. Als je pas ongesteld bent, gebeurt dit wel vaker, omdat je lijf regelmaat moet vinden. Als je na een paar jaar nog steeds langere periodes niet ongesteld wordt, dan is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Je zou dan PCOS kunnen hebben. Heb je veel bloedverlies of heb je het idee dat je steeds sneller achter elkaar ongesteld wordt. Hou dit dat bij in bijvoorbeeld je agenda of een app. Ben je inderdaad 2 keer per maand ongesteld dan kun je dat duidelijk maken in een gesprek met je huisarts. Het hebben van een onregelmatige cyclus kan verschillende oorzaken hebben.
Alles over
Onregelmatig ongesteld
Praat erover!
Ervaar jij je menstruatie als zeer onregelmatig? Praat er dan over met bijvoorbeeld je moeder of een vriend(in). Het is dan ook van belang om hulp te vragen bij de huisarts. In dit artikel vind je tips om je menstruatie bespreekbaar te maken.
Klachten bij PCOS
PCOS kan voor verschillende klachten zorgen. Wij zetten ze op een rijtje. Twijfel je?
- Onregelmatig ongesteld
- Acné
- Beharing (gezicht, buik), van overbeharing is sprake als je als vrouw haren krijgt op o.a. borst, bovenlip of kin
- Gewichtstoename
- Kale plekken op het hoofd
- Niet ongesteld worden of lange pauzes tussen de menstruaties
Bezoek aan de huisarts of gynaecoloog
Als je naar een arts gaat, zal de dokter beginnen met een onderzoek naar je gezondheid. Om je hierop voor te bereiden, kun je alvast een lijst bijhouden van hoe je je voelt, of je regelmatig dezelfde klachten hebt. Hoe je je verder kan voorbereiden, wat er verder tijdens een onderzoek gebeurt en wat er onderzocht gaat worden kun je lezen bij tips & info.