Hoe gaat het nu écht met je?

Ieder meisje/ jonge vrouw wordt in principe ongesteld, maar iedereen ervaart de menstruatie anders. Zo heeft de een bijna geen klachten en kan de ander haar bed niet uitkomen door menstruatiepijn. Helaas weet niet elke vrouw welke klachten ‘normaal’ zijn tijdens de menstruatie, daarom is het goed om je eens af te vragen: hoe gaat het nu écht met je?

Praat erover!

Bij veel vrouwen verloopt een menstruatie normaal, maar niet bij iedereen. Wist je dat 1 op de 3 vrouwen last heeft van haar ongesteldheid en dat hier een oorzaak voor gevonden kan worden? Het is dan ook geen aanstellerij als je veel last van je klachten hebt tijdens je menstruatie. Het is belangrijk dat je hierover gaat praten met iemand die je vertrouwt. Je ouders, je zus/nicht, een vriend(in) of je huisarts. In dit artikel vind je tips om je menstruatie bespreekbaar te maken.

Verloopt mijn menstruatie wel normaal?

Misschien twijfel je wel of je menstruatie normaal verloopt. Of je menstruatie nu wel of niet normaal verloopt is eigenlijk niet eens het belangrijkste. Het gaat er namelijk vooral om hoeveel last je ervaart van je menstruatieklachten. Zo hebben sommige vrouwen enorme last van menstruatiepijn en hebben anderen weer last van hevig bloedverlies. Als je veel klachten hebt die je beperken in je doen en laten, is het goed om aan de bel te trekken. Een menstruatie zou je namelijk niet zoveel klachten moeten geven waardoor je beperkt wordt in je dagelijks leven. Als je twijfelt of je menstruatie normaal verloopt, kun je ook de zelftest maken.

Ook is het belangrijk om te weten dat bepaalde menstruatie gerelateerde klachten niet alleen tijdens de menstruatie aanwezig hoeven te zijn. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld ook op de dagen voor of na de menstruatie verschijnen. Andere klachten kunnen zich juist weer tijdens de eisprong vertonen. Als je dus voor of na je menstruatie of tijdens je eisprong veel klachten ervaart die je beperken in je doen en laten is het ook verstandig om aan de bel te trekken.

Welke menstruatieklachten zijn er allemaal?

Er zijn allerlei klachten en aandoeningen rondom menstruaties, zo hebben sommige vrouwen endometriose en worden andere vrouwen onregelmatig of niet ongesteld. Ook zijn er vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies. Op onze website staat een overzicht van allerlei klachten. Ook leggen we je in dit artikel uit wat je kan doen als je klachten hebt.