Menstruaties bespreekbaar maken in je vriendengroep

Als je jong bent, is het voor veel meiden nog best ongemakkelijk om over je menstruatie te praten. Misschien vind je dit onnodig, raar of zelfs een beetje vies. Maar dit is nergens voor nodig! Het is best belangrijk om met anderen over je menstruatie te praten, zo kan jij of een ander het inzicht krijgen dat je menstruatie eigenlijk niet verloopt zoals hij hoort te verlopen.

Heb je zelf menstruatieklachten? Praat erover!

Wist je dat 1 op de 3 vrouwen last heeft van haar ongesteldheid en dat hier een oorzaak voor gevonden kan worden? Het is dan ook geen aanstellerij als je klachten hebt die je beperken tijdens je menstruatie. Het is dan belangrijk dat je over je menstruatieklachten gaat praten met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders, je zus/nicht, een vriend(in) of je huisarts.

Anderen een handje helpen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zelf weinig last hebt van menstruatieklachten. Maar terwijl jij misschien alleen wat buikpijn hebt tijdens de menstruatie, heeft een vriendin van je elke menstruatie zoveel last dat ze zich ziekmeldt en afhankelijk is van pijnstilling. Als niemand in je vriendengroep over menstruaties praat, is er een grote kans dat die vriendin denkt dat haar klachten erbij horen. Maar, die klachten zijn helemaal niet normaal! Door over menstruaties en menstruatieklachten te praten, kan je dus ook anderen helpen door hen in te laten zien dat sommige menstruatieklachten niet normaal zijn.

Ik vind het lastig om erover te praten

We begrijpen als je het lastig vindt om zelf over menstruaties te moeten beginnen. Maak je geen zorgen, want je vriendinnen vinden het waarschijnlijk alleen maar fijn als er over wordt gepraat! In dit artikel geven we 10 tips om met anderen over je menstruatie te praten. Hopelijk lukt het je om met deze tips menstruaties bespreekbaar te maken bij je vriendinnen!