Er zijn allerlei klachten die vaak voorkomen bij het ongesteld zijn. Ze horen wel bij de menstruatie, maar ze mogen je niet belemmeren in je dagelijkse doen en laten. Maar wanneer is een menstruatieklacht dan niet normaal? Dat zetten we voor je op een rijtje.
Veelvoorkomende klachten
Hevige buikpijn voor, tijdens en/of na de ongesteldheid
Veel vrouwen zullen tijdens hun menstruatie buikpijn ervaren. Het kan zijn dat je tijdens je menstruatie zulke hevige buikkrampen ervaart dat je, met pijnstillers als paracetamol of zelfs sterker (Aleve), één of meerdere dagen in bed moet liggen. Als jij hier last van hebt, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Je moet namelijk niet zo veel last hebben van buikpijn tijdens je menstruatie. In dit artikel leggen we je nog meer uit over hevige menstruatiepijn.
Wat ook vaak voorkomt bij de hevige buikpijn, zijn hevige bloedingen tijdens de ongesteldheid met klontjes bloed, langdurige bloedingen, lichte bloedingen voor en/of na de ongesteldheid of zomaar tussendoor wanneer je eigenlijk niet ongesteld hoort te zijn. Als dit het geval is, is het ook raadzaam om naar de huisarts te gaan.
Pijn bij het naar de wc gaan
Plassen: Vooral wanneer je ongesteld bent, kan je blaas hierdoor geprikkeld worden. Dit kan er dan voor zorgen dat je het gevoel hebt dat je naar de wc moet, terwijl je blaas gewoon leeg is. Of het geeft een geïrriteerd gevoel alsof je een blaasontsteking hebt, je plast dan steeds maar hele kleine beetjes. Soms ontstaan er blaaskrampen.
Poepen: Wanneer je anders poept dan normaal tijdens je menstruatie. Vaker diarree of net niet naar de wc kan, dan is dit belangrijk om met je huisarts te bespreken. Hou dan eerst bij op welke dagen van je cyclus je hier last van hebt.
Je moe en futloos voelen
Heb je het gevoel dat je de hele dag zou kunnen slapen, geen energie om iets leuks te gaan doen? Is dat altijd zo of is het tijdens de eerste dagen of de dagen voordat je ongesteld wordt erger? Als je stopt met menstrueren, krijg je dan weer meer energie? Merk je dat je je steeds futlozer gaat voelen? Hou dit bij in een menstruatiedagboek, dan kun je dit voorleggen aan je huisarts.
Rugpijn
Rugpijn is ook een veelvoorkomende menstruatieklacht. Als je pijn hebt in je zij of als je een lage doffe rugpijn hebt tijdens de menstruatie en je hier veel last van hebt, kan het raadzaam zijn om dit voor te leggen aan je huisarts.
Hevige bloedingen
Bloedingen komen natuurlijk altijd voor tijdens je menstruatie. Maar wat is nu een hevige bloeding en wat is normaal? Als het nodig is om meer dan 8 tampons of maandverbanden per dag te gebruiken, kan er sprake zijn van hevig menstrueel bloedverlies. Afhankelijk van wanneer je dit ervaart en hoeveel hinder je ervan ondervindt is het belangrijk om hier actie in te ondernemen. Op deze pagina lees je meer over hevig menstrueel bloedverlies.
Ik heb veel last van klachten. Wat nu?
Als je wel veel hinder ervaart van deze klachten, adviseren we je om eens de zelftest te maken en om een bezoek aan de huisarts te brengen. De huisarts zal vervolgens vragen wanneer je deze klachten hebt, hoe vaak je deze klachten hebt en of je ze altijd op hetzelfde moment hebt. Door dit dus een tijdje bij te houden, kan je goed antwoord geven op deze vragen. In dit artikel leggen we je graag uit hoe je je klachten kan bijhouden.